12 Kasım 2009 Perşembe

KANDAULES



Lydia kralı Kandaules karısına sevdalıydı ve sevdası çıldırısıya olduğundan dünyanın en güzel yaratığı kendi karısı sanıyordu. Bu sanı ile askeri Gyges'e karısının ölçüsüz güzelliğini övmekten geri kalmazdı. Bir gün Gyges'e "Gyges, karımın ne kadar güzel olduğunu söylediğim zaman pek inanır gibi görünmüyorsun (çünkü kulak göz kadar öğretmez insana doğruyu). O halde onu birde çırılçıplak gör" dedi. Gyges karşı çıktı: "Efendim ne yakışıksız bir şey yapmamı istiyorsunuz. Efendimin karısını çırılçıplak seyretmek olur mu? Bütün kadınlar arasında en güzel olan seninkisi olduğuna inanıyorum ve yalvarırım benden bu kadar ağır bir suç işlememi isteme"
Bu sözlerle işi atlatmak istiyordu ve başına bir iş gelmesinden korkuyordu. Ama Kandaules ısrar etti "Korkma Gyges ve bunları seni denemek için söylediğimi sanma, öyle yaparız ki o senin gördüğünün farkına bile varmaz. Yattığımız odanın kapısının arkasına gizlerim seni, benden sonra gelir yatmaya, kapının yanında bir koltuk var soyunur üzerindekileri oraya koyar, sende onu kolayca görürsün, sonra yatarkende farkettirmeden çıkar gidersin".
Gyges kurtuluş olmadığını anladı ve kabul etti. Kandaules yatma zamanı gelince Gyges'i odaya götürdü, hemen arkasından kadın da geldi soyundu. Gyges hayran hayran seyrediyordu. Yatağa yatmak için yöneldiğinde Gyges çıktı fakat kadın çıkarken gördü. Bu işin kocasının başının altından çıktığını sezinledi bir şey demedi, utancında açılan yaranın farkına varmamış göründü ama bunu Kandaules'e ödetmeye karar verdi.
Sabah olunca Gyges'i çağırttı. Kadın Gyges'e " Senin için iki yol var Gyges, birinden birini seçebilirsin, hangisini istersen onu yap. Ya Kandaules'i öldür, beni de Lydia'yı da al, ya da şimdi ölmeye hazır ol. Evet ikinizden biriniz ölecek, ya seni bu suçu işlemeye zorlamış olan o , ya da beni çıplak görmek ile edep dışına çıkmış olan sen". Gyges kulaklarına inanamadı, yalvardı yakardı ama ikna edemeyeceğini anlayınca kendi canını kurtarmayı tercih etti.
Gece olunca Gyges bu sefer kadının arkasına düşerek odaya geldi ve kapının arkasına gizlendi ve Kandaules uyuyunca, ses çıkarmadan yanaştı ve öldürdü.
Böylece Gyges Lydia kralı oldu.

HERODOTOS I.6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails