2 Kasım 2009 Pazartesi

Ephesos Akşamı



İ.Ö. 88 yılı ilkbaharıda Pontos Kralı VI. Mithridates'in emriyle Küçük Asya'nın her yerinde aynı günde Romalılara karşı bir etnik temizlik yaşandı. Romalıların çoğu daha ne olduğunu anlamadan öldürüldüler. Galeyana gelmiş halk, toga giyen ve Latince konuşan ne çocuk, ne anne-baba, ne de köle ayrımı yaptı. İtalik kanı taşıyan herkesi öldürdüler. Katliamdan kurtulmak için tapınaklara sığınan insanları da acımasızca katlederek kutsal yerlerin masumiyetini bozdular. O sıralar Pontos Kralı Mithridates'in hakimiyeti altındaki bölgelerde kan dökülmedik bir yer kalmadı.




Peki neden halk bu kadar Roma'ya düşmandı? Sebeb para... Roma halktan bizzat vergi toplamaz bu görevi ihale ederek özel kişilere verirdi. Vergi mültezimleri halktan vergiyi toplayarak, Roma'ya verirdi. Ancak onların bu işten kar etmeleri için verdiklerinden daha fazla toplamaları gerekiyordu. Bu sebeble zorla fazladan vergi toplanması halkın zamanla Roma'dan nefret etmesine sebeb olmuştu ve Pontos Kralı'nın bu girişimi ile de kabaran nefret şiddete dönmüştü.




Mithridates ise tam bir Roma düşmanı idi. Roma'nın Küçük Asya Eyalet valisi Manlius Aquilius'u yakaladıktan sonra bir eşek üzerinde "ben bir Roma valisiyim" diyerek tüm Anadolu'yu dolaştırıp, en sonunda da paraya doysun diye erimiş altın içirip işkence ederek öldürdüğünden antik kaynaklar bahsetmektedir.




Mithridates'in küçüklüğünden itibaren kendine zehir zerk ederek, kendisini zehirlemek isteyenlere karşı önlem aldığı bilinir. Buna tıp dilinde Mithridatism denir ( Kendini zehirlere korumak için küçük veya az şekil ve miktarda zehir alarak kullanmak). En sonunda Roma askerleri kapısına dayandığında, zehir içip intihar edemeyeceği için yaverinden onu öldürmesini istemiş, yaveri de onu öldürmüştür ve Roma'ya sağ teslim olmamıştır.




Mithridates'i daha yakında öğrenmek için Murat ARSLAN'ın Roma'nın Büyük Düşmanı kitabını tavsiye ederim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails